Národný projekt  Zelená domácnostiam

- D O T Á C I E -

Ministerstvo životného prostredia SR prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) spúšťa dlho očakávaný národný projekt s názvom „Zelená domácnostiam". Vďaka tomuto projektu sa rodinné a bytové domy môžu uchádzať o nenávratný finančný príspevok na inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Z projektu Zelená domácnostiam budú podporené aj malé zariadenia na výrobu elektriny zo slnka s výkonom do 10 kilowatt (kW), ktoré sa inštalujú na strechy, balkóny, alebo fasády rodinných a bytových domov, pričom max. výška príspevku je stanovená na 2550,- €. Národný projekt je financovaný z európskych fondov a štátneho rozpočtu prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Dotácie bude možné využiť len na zariadenia, ktoré budú spĺňať technické podmienky, a len v tom prípade, ak ich nainštalujú odborne spôsobilé osoby podľa zákona 309/2009 Z.z.

SIEA bude finančné príspevky prideľovať domácnostiam vo forme poukážok, ktoré si budú môcť uplatniť u dodávateľa pri inštalácii požadovaného zariadenia (OZE). Po kontrole dodržania podmienok, SIEA poukážku preplatí priamo dodávateľskej a inštalačnej spoločnosti. O finančný príspevok resp. vystavenie poukážok budú môcť domácnosti požiadať už v najbližších dňoch. O povolenie na inštaláciu malého zdroja podľa zákona 309/2009 Z.z. bude však potrebné požiadať svojho regionálneho distribútora elektrickej energie (SSE-D). SIEA momentálne dokončuje detaily projektu a elektronický systém, ktorý umožní domácnostiam bez zbytočnej administratívy získať poukážky prostredníctvom svojej internetovej stránky. Konečná výška podpory bude vyplývať z aktuálnych celkových nákladov na typické, tzv. vzorové inštalácie v závislosti od inštalovaného výkonu. Preto je pri jednotlivých druhoch zariadení stanovený príspevok na 1 kW inštalovaného výkonu. SIEA predpokladá, že vďaka pilotnému projektu „Zelená domácnostiam“ a 45 miliónom € z európskych fondov a štátneho rozpočtu bude v slovenských domácnostiach nainštalovaných viac ako 15-tisíc systémov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Podporené budú napríklad malé zariadenia na výrobu elektriny (fotovoltika) s výkonom do 10 kW. Podporný mechanizmus umožní kúpiť moderné energeticky efektívne zariadenia aj domácnostiam, ktoré by inak na túto investíciu nemali dostatok prostriedkov, pričom na rozdiel od predchádzajúcich podporných mechanizmov sa pri tomto projekte budú zohľadňovať náklady za celý inštalovaný systém. Všetky detailné informácie o podmienkach podpory, ale aj výhodách a obmedzeniach jednotlivých zariadení je možné získať prostredníctvom internetovej stránky www.zelenadomacnostiam.sk.

Predpokladá a očakáva sa, že s pomedzi všetkých podporených malých OZE v rámci národného projektu „Zelená domácnostiam“ bude najväčší záujem o zariadenia na výrobu elektriny zo slnka s výkonom do 10 kW, pričom podporených bude max. 2,5 kW nenávratným príspevkom 2550,- €. Základom takéhoto zariadenia na výrobu vlastnej elektriny sú fotovoltické (solárne) panely, ktoré sa inštalujú na strechy rodinných a bytových domov. Elektrina vyrobená vo fotovoltických paneloch je následne cez menič napätia a existujúcu elektrickú inštaláciu (domový rozvádzač) smerovaná k jednotlivým el. spotrebičom. Výsledkom takejto výroby a zároveň spotreby elektriny vyrobenej vo vlastnom fotovoltickom zariadení, alebo elektrárni (FVZ/FVE) môže byť značná úspora na platbách za elektrinu svojmu dodávateľovi elektrickej energie. O povolenie na inštaláciu malého zdroja podľa zákona 309/2009 Z.z. bude však potrebné požiadať svojho regionálneho distribútora elektrickej energie (SSE-D).

Bližšie informácie k inštaláciám zariadení na výrobu elektriny zo slnka vrátane dotácií Vám ochotne poskytne firma ELTÍM na telefónnom čísle 0948 849 007. Najvhodnejším spôsobom je osobná – nezáväzná konzultácia a obhliadka domu (strechy, rozvádzača), posúdenie možností, vhodnosti a veľkosti (výkonu) FVE vzhľadom napríklad na plochu a orientáciu strechy a tiež priemernej ročnej spotreby a využívanie elektrickej energie v domácnosti. Zároveň za vás vybavíme všetky potrebné žiadosti/povolenia. Sme držiteľmi osvedčenia oprávneného inštalatéra fotovoltických zariadení č. 2014/B1/010 vydaného Ministerstvom hospodárstva SR podľa § 13a odst. 7 zákona č. 309/2009 Z.z. o podpore OZE a prílohy IV Smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 2009/28/ES.

 

Nepremeškajte jedinečnú príležitosť !